Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΟΥΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ




Τελετή μνήμης των τριών πεσόντων αεροπόρων, Άρη Μαρτάκη, Περικλή Κουβεντάρα, και Γεωργίου Χουσελά πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010 στη θέση «ΖΩΓΡΑΦΙΤΙΚΟ» Σιθωνίας.
Στο σημείο αυτό βρίσκεται το οικείο μνημείο των τριών αεροπόρων που έπεσαν την 1-2-1995 στην θέση «Πριόνια» στην βόρεια πλευρά του όρους Ίταμος, αλλά και η αναθηματική πλάκα στην οποία έχουν γραφεί τα ονόματά των έξι Χαλκιδικειωτών πεσόντων αεροπόρων, Γεωργίου Δαραβίγγα, Χριστόδουλου Φιλιππίδη, Αστέριου Λιάππη, Παναγιώτη Παπανικολάου, Γεωργίου Μουρμουρή, Ιωάννη Χατζούδη.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την113ΠΜ και τον δήμο Σιθωνίας, σε συνεργασία με τους δήμους Ανθεμούντα, Κασσάνδρας και τον Παγχαλκιδικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης «ο Αριστοτέλης».
Την 1η Φεβρουαρίου του 1995 με το τραγικό δυστύχημα των δύο F5 στον ορεινό όγκο του Ίταμου στη Σιθωνία τρεις χειριστές της πολεμικής αεροπορίας πέρασαν στην ιστορία των αθανάτων. Ο Αριστείδης Μαρτάκης, ο Περικλής Κουβερτάρης και ο Γεώργιος Χουσελάς έμειναν στις μνήμες όλων, πέφτοντας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
Η πολιτεία το 2001 ανήγειρε μνημείο προς τιμήν των τριών πεσόντων αεροπόρων στη θέση Ζωγράφου στη Βουρβουρού, κοντά στο 20ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγίου Νικολάου – Βουρβουρούς. Παράλληλα στην καρδιά του όρους Ίταμος κτίσθηκε κενοτάφιο, όπου αργότερα τοποθετήθηκαν τα λιγοστά οστά των πεσόντων, που βρέθηκαν πολύ καιρό μετά το δυστύχημα και αφότου είχαν ολοκληρωθεί οι έρευνες στην περιοχή.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν εκπρόσωποι του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, οι Διοικητές της 350 Σ.Μ και της 113 Π.Μ., ο αντινομάρχης Ι.Τζίτζιος, οι δήμαρχοι Σιθωνίας, Τορώνης, Κασσάνδρας και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

halkidikinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: